Lyon, de stad van lekker eten, gezellige straatjes en natuurlijk van een rijke geschiedenis. Heb je je bijvoorbeeld weleens afgevraagd waar de naam ‘Lyon’ eigenlijk vandaan komt? Niet zomaar een naam, dat is duidelijk. Je leest er hier meer over.
Van Lugdunum naar Lyon
Lang geleden, toen Romeinen nog de baas waren in Europa, heette Lyon ‘Lugdunum’. Dat klinkt misschien apart, maar het was destijds gewoon de naam van de stad. De naam bestond uit twee delen: ‘Lug’ en ‘dunum’. Lug was de naam van een Keltische god. Deze god stond bekend als een machtige god, die erg slim was en over de wet en orde ging. ‘Dunum’ betekent ‘heuvel’ of ‘fort’ in de oude Keltische taal. Er is echter nog een andere theorie over de betekenis van ‘Lug’. Het zou ook kunnen verwijzen naar ‘kraai’. Kraaien waren namelijk de boodschappers van de god Lug. Dus dat zou dan betekenen dat Lyon ooit ‘de heuvel van de kraaien’ heette. Mysterieuze naam of niet?
Licht of donker?
Alsof het nog niet ingewikkeld genoeg is, zijn er ook nog mensen die denken dat ‘Lug’ verwijst naar het woord ‘licht’. Dan zou Lyon ‘de stralende heuvel’ betekenen. Dat klinkt een stuk vrolijker. Maar er is nog een andere theorie. Zo denkt taalwetenschapper Julius Pokorny dat ‘Lug’ verband houdt met Indo-Europese woord voor ‘donker’ of ‘moeras’. En dan zou Lyon juist ‘moerasheuvel’ kunnen heten. Dat klinkt minder charmant.
Hoofstad van Gallië
De Romeinen noemden Lyon ‘Caput Galliæ’, met andere woorden ‘hoofdstad van Gallië’. Een hele belangrijke titel, zelfs nu wordt de aartsbisschop van Lyon nog altijd Primaat van de Galliërs genoemd. Zelfs zoveel tijd later blijft die eretitel nog in stand.
Overigens kreeg de stad Lyon tijdens de Franse Revolutie tijdelijk een heel andere naam: ‘Commune-Affranchie’. Dat heeft niet heel lang geduurd en misschien maar beter ook, want Lyon is toch wat gemakkelijker om uit te spreken.
Condate
Er is nog een andere naam die Lyon in het verleden had, namelijk Condate. Dit was de naam van een Gallisch vissersdorpje in wat nu het district Saint-Vincent is. ‘Condate’ betekent ‘samenvloeiing’ in het Gallisch, en dat past helemaal bij Lyon. De stad ligt precies op de plek waar de rivieren Rhône en Saône samenkomen. Vandaag de dag wordt het gebied ‘La Confluence’ genoemd, een moderne wijk waar je cafés en wandelroutes langs het water vindt. De naam Condate leeft dus nog steeds voort.
En nu: Lyon
Sinds de dertiende eeuw is de naam ‘Lyon’ zoals we die nu kennen in gebruik. In het Frans-Provençaals dialect zeggen ze ‘Liyon’. De oude betekenissen zijn misschien een beetje vervaagd, maar het idee van een stad vol geschiedenis, cultuur en strategische ligging is altijd gebleven.
Wandel je door Lyon en zie je de basiliek van Fourvière op de heuvel? Sta dan even stil en denk: “Ben ik nu op de stralende heuvel, de heuvel van Lug, of gewoon op een hele mooie plek met een lange geschiedenis?” Waarschijnlijk denk je dat laatste, één ding is zeker: Lyon is en blijft een stad met een boeiende geschiedenis!